16 oktober 2007

skolprojekt i detroit!

nu, efter lite om och men, har vi alla tre startat med samma projekt! stadsplaneringsprojekt, kan man säga att det är men även ett ideprojekt som kan bli väldigt utopiskt, om vi får bestämma!

i många stora städer sker en befolkningsminskning. nu när stora industriföretag lägger ner sin produktion och eller flyttar den utomlands leder det till att stora ofta ganska centrala industriområden i städer står tomma och övergivna. staden blir mindre attraktiv och stadsinvånarna flyttar ut från städerna till förorter eller till andra städer. så är fallet i detroit, och det är dit vi nu vänder blicken i detta projekt.
frågan är: vad man kan göra med tomma ytor i centrala detroit och hur man kan behandla gamla tomma industribyggnader?

just nu är vi indelade i grupper, en svensk och tre japaner i varje grupp. i slutet av november, början av december åker vi till detroit och deltar i en internationell workshop tillsammans med studenter från usa, frankrike, spanien och australien. det ska bli jättekul hoppas vi alla!

nu är vi lite förfärade över japanernas arbetsstätt. de spenderar jättemycket tid i skolan, men det verkar inte som de får så mycket gjort... övernattningar sker redan i skolan. de har sina sovsäckar som de bäddar ut under skrivborden, vaknar och fortsätter jobba. deras skolkamrater verkar vara viktigare än familj och vänner. en svensk utbytesstudent vi pratade med idag berättade att när han kom till skolan i morse hittade han sin professor sovandes på skrivbordet i en sovsäck.

hittils har vi inte behövt övernatta i våra grupparbeten, men det kanske kommer.
nu är mer det stora problemet att kommunicera då japanerna inte är bra på engelska och vi är ännu sämre på japanska. de gör ett ljud när de tänker som låter ungefär "aaaaaaaaahhhhhhhaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaiiiiii!!!!!" och då tror man verklgien att de har förstått men de visar bara att de har förstått att man pratat färdigt meningen, inte att de faktiskt har förstått vad man sagt. dock är alla väldigt gulliga och försöker. det är ju tur.

2 kommentarer:

Hagberth sa...

Verkligen spännande att dra till Detroit!!

Kristina sa...

Hej Maja.
Nu har jag hittat till din blogg, vilket inte var det lättaste när man stavar fel som Elin o Annie upplyste mig om....
Roligt att läsa om vad ni gör och om landet och dess innevånare. Man blir än mer nyfiken på Japan.
Allt bra med oss, Frida är i planeringen inför skidresan, alla hälsar.
Kram från Kristina