30 januari 2008

helgen som gick... fortare än väntat eller önskat...

Vi tog något av en långhelg för att vara Japan och unnade oss lite extra nöjen för en gångs skull. Först åkte Maja och Pernilla på upptäcktsfärd i Sendai och upptäckte "the MALL" som de fyndiga Japanerna valt att kalla sitt stora shoppingcenter söder om stan. Där inhandlades lite diverse produkter vi var i behov av samt en hårfärg av Pernilla, som tänkte att nu var det dags att försöka jämna ut färgen i hennes tre-färgade hår. Denna visade sig senare såklart vara blekande à la japanesisk stil (då det ju egentligen inte är någon mening med att sälja mörka färger) trots att kvinnan på L'oreal paketet var både västerlänning och fint gyllenbrun/mellanblond. På mallet har de även en stor biograf som var målet för dagen. M & P gick och såg Sweeney Todd - the demon barber of fleet street, en riktig höjdare som bjöd på förstklassig underhållning i en halvtom biografsalong med efterlängtade popcorn tryggt i knäet.

Lördagen bjöd på en riktig utflykt till närliggande prefekturen Yamagata och staden med samma namn. Resan dit från stationen i Sendai tar ungefär 50 min. I Yamagata hämtade vi sen upp av våran norska väninna Nora som tillsammans med en professor och hans vänliga icke-engelsktalande kompanjon tog oss till den lilla stan Kahoku. Där fick vi besöka ett underbart nybyggt community center. Här fanns det day care om mammor som är i stan för att handla vill droppa av ungarna ett tag. Stämningen var jättehärlig. Snön vräkte ner och gav barnen ett ypperligt tillfälle till snöbollskrig.



Därefter bjöds vi på lunch på en soba-restaurang, gråa tunna nudlar- mycket mer aptitligt än det låter.

utanför restaurangen

Efter lunch bar det av till ett museum i ett gammalt farmhouse som odlade safflower, regionens stora exportvara förr. Denna blomma användes för att färga tyger och ger en härlig orange som beroende på hur många gånger man färgar kan tom ge röda nyanser. Farmhouset var ett typiskt japanskt, där ett storage house och ett bostadshus visades upp. Snön gav härliga scener.



På eftermiddagen deltog vi tillsammans med Nora i en liten paneldebatt om hur man ska kunna vitalisera små lokala städer. Debatten höll hus i det fina community center vi besökt tidigare. Kahoku har runt 25 000 invånare och idag är deras största industrier frukt, ris och inomhustofflor. Vi fick presentera våra upplevelser av liknande små samhällen och olika projekt som gjorts för att ge liv åt städerna. Maja pratade om Koppom och Arvika. Pernilla pratade om Hunnebostrand och Sotenäs. Ulrika berättade om Borlänge. Publiken bestod mest av high school tjejer som ville träna sin engelska eller som var intresserade av att läsa på det universitet i Yamagata City som Nora läser vid. Det var även en liten grupp längst bak som bestod av gubbar, eller förlåt, herrar, som är med i nån slags grupp som diskuterar och verkar för en framtida utveckling av Kahoku. Innan debatten var det en barnkör som sjöng.



Efter debatten var high school tjejerna pigga på att prata.



Efter denna fullspäckade dag begav vi oss tillbaka till Yamagata City. där fikade vi först på ett ombyggt café som tidigare var storage house.



Sen gick vi för att äta middag och fira den förkylda Petra som fyllde år. Tyvärr kunde vi inte stanna så länge eftersom sista bussen tillbaka till Sendai gick 21.50...

japsisar

Menmen, mer firande i helgen, då vi för första gången på länge tänker bege oss ut i Sendai-natten med några av de andra utbytesstudenterna här...

love från de tre i snön

Inga kommentarer: