19 december 2007

motor city

Vi är nu äntligen hemkomna från staterna, trött på amerikaner och utskällda på planet av flygvärdinnorna för att vi ens gick på planet (som för övrigt var flera timmar försenat) förkylda som vi var (fortfarande är). Detroit var en upplevelse, vi blev alla förvånade över hur "fin" staden ändå är, hur gärna vi skulle vilja bo i ett övergivet hus eller i Mies van de Rohes Lafayette Park.

Tomt i Detroit

Workshopen höll främst till i Ann Arbor, en bit utanför Detroit, där University of Michigan ligger. Vi bodde hos hoststudenter av varierande kvalitet. Pernillas host var en katastrof, gjorde inga vänliga gester eller bjöd på sig för fem öre. Dessutom delade de grupp i workshopen och det gick knappast smärtfritt då amerikanskan visade sig vara inkapabel att samarbeta i grupp med de övriga fyra nationerna. Maja bodde hos en tjej från Nigeria som hade på gospelkanalen på högsta volym och trots att hon var hur fin och vänlig som helst var lite svår att jobba med i workshopen hon med. Ulrika drog vinstlotten och bodde hos favoriten Renee, helt fantastisk amerikanska som uppskattar skräpmat lika mycket som Ulrika, hehe. Vi sov alla över hos Renee några nätter när vi inte ville återvända till våra egna hem (beroende på distansen hem i Majas fall, eller isdrottningens närvaro i Pernillas fall). Renee och hennes underbara room mate Derek visade oss allt som är värt att veta om USA, i matväg och på YouTube... En sådan värme som hon bjöd på gjorde att vi alla grät en skvätt när vi åkte från Ann Arbor.

Renee och Ulrika

Själva workshopen var också den lite tumultartad, med tidigare nämnda samarbetssvårigheter, men även med bland annat en helt inkompetent australiensisk lärare som himlade med ögonen så fort en japan eller fransman försökte stappla sig fram på engelska. Ulrika hade problem med en arrogant, avskyvärd spanjor som inte drog sig för att ropa diverse obscena saker efter henne framför alla och som tillsammans med en amerikansk student ville köra över de andra i gruppen totalt. Projekten blev väl sådär, långt ifrån nöjda var alla i workshopen och speciellt fransmännen klagade högt på franska över hur dåligt arbetet gick, för att framförallt amerikanerna och australiensarna körde på utan hänsyn till att alla inte pratar engelska som första språk. Jaja, en upplevelse var det i alla fall och vi lärde oss ändå mer om problemet samt eventuella lösningar/diskussioner om krympande städer, tomma stadskärnor och socioekonomiska situationen i Detroit.

industribyggn. återanvänds
USA-romantik

Det som dock gjorde hela resan var det sociala, att få träffa människor som Renee, skapa nya kontakter i olika länder, festa i en tom industrilokal och uppleva ett "college house party". Det är nog framförallt det här vi bär med oss, medan vi förtränger grupparbetena...

house party

love

1 kommentar:

Unknown sa...

God Jul och Gott Nytt År önskar Britt och Ingemar