19 december 2007

äpplet gör en sällan besviken

efter workshopen i Detroit passade som sagt det japanska laget på och ta en semester i New York också. Förkylningen som legat och ruvat under ytan blommade upp hos oss alla till slut, men det hindrade inte allt för mycket av sightseeingen! Vi bodde på ett hostel på 88th street, där man fick klättra längst upp för sluttande trappor för att komma till vårat delade, helt ok, rum. Vi lyckades få tag i boende som inte kostade multum men som ändå var relativt lättåtkomligt med subway etc. Så, med prisnivån hörde ju även dess invånare... Här är ett urval: En svensk kille som ska spela dragspel genom USA för att han ville ha ombyte från Lund och som socialt våldtog oss och kastade sig på oss så fort vi visade oss nere i gemensamma "loungen". En kille som jobbar för sitt uppehälle på hostelet som hängde runt där dag och natt, konstant. En sur receptionist som tyckte att det var Pernillas fel att de två datorer som förvarades i ett safe bakom disken var så tunga och som fräste: "nu får det vara slut med det här" när datorerna skulle lyftas (sittandes halvtaskigt på en kontorsstol) in tillbaka i safet efter användning en dag. människor... däremot hade vi kök, TV och bättre duschfaciliteter än hemma i Sendai, så det var ju inte fy skam!

Maja beundrar skyskrapa

under veckan vi var i storstaden besökte vi diverse museer, arkitekturobjekt av intresse, och annat turistigt som måste besökas när man är i New York. Dessutom hann vi med att åka med tåget till New Haven och besöka Yale för ytterligare arkitekturåskådning. Några slutsatser vi drog från vår resa var: MoMA är ett skämt, amerikanare uppskattar konst lika mycket som ett besök till supermarket, Guggenheim fasaden är hemlig och under reparering, men insidan är lika fin som det sägs. Dinosaurierna på Naturhistoriska museet är ofantligt stora. Ja, folk betalar faktiskt för att åka skridskor på Rockefellar center. Frihetsgudinnan är mindre än vad man kan tro och husen på Manhattan är högre än högst, det är som att gå runt i en organiserad, tät skog av skyskrapor. Tunnelbanan är asbillig och känslan lika ruffig som i filmerna. Amerikanska svarta män är vackra och jazzen är lika bra i Harlem som det sägs. Amerikanska hamburgare på diners smakar mums, kaffet är skit. Shoppingen är för mycket för att hantera, Maja kan inte fatta beslut när det gäller halsdukar eller sjalar (trots att de kostar 5 dollar). Ulrika kan inte heller fatta beslut och köper allt, tom en jacka i guld som hon gör succé i. Ellis Island har ett musee som helt klart är värt pengarna för båten ut dit och där vi lärde oss att venskar byggde landet (jaja, vi blev nationalistiska iaf). Utsikten från Empire State building är en turistfälla OCH vi har INTE köpte en enda I love NY- tröja!!!

så, ett besök snart igen. kanske med de äkta männen och barnen nån gång i framtiden. Då man väl får släpa sig upp i frihetsgudinnan också och själv betala för att skämma ut sig på skridskor framför turistkameror. Eller varför inte lägga ner dyrbar tid på en långsam promenad i Central Park och gå på en riktigt vacker, romantisk musikal på Broadway. Se ungarna riva ner de där dinosauriebenen på naturhistoriska eller åka kana ner ner för rampen som utgör Guggenheim. Så, klara med NY blir vi aldrig, men vem blir det?

Nu, tillbaka till verkligheten i Sendai, där julen gör intåg. Idag har vi ätit lussebullar (tack Ulrikas mamma!) och mandariner. På fredag åker Maja tillbaka till Tokyo för att fira med Jacobo och hans familj. Ulrika och Pernilla är oroliga över att inte hitta ingredienserna till köttbullar så att julen kan säkras. Annars planerar vi julmenyn för fullt. Håll tummarna för oss.

Från oss alla, till er alla, önskar vi en riktigt GOD JUL!

kramar från de tre

2 kommentarer:

Hagberth sa...

God Jul och Gott Nytt År från oss alla till er alla. Vad gäller ingredienserna till köttbullarna är ni i alla fall långt från de köttfärsskandaler som ICA ställt till med i Sverige den sista tiden.
ElinoRonald

Unknown sa...

GOD JUL mina damer!! och tackar djupast för de jättefina julklapparna som har levererats till min dörr.

Sofias vante var fin, vi trodde att det var någon sorts putsduksvante så jag har nu blött ner den och tvättat badrumsspegeln med den, det var den inte så bra på, men som grillvante är den helt OK!!!

För att inte tala om orogami-kittet! jag har vikt i flera timmar nu, gjort pappers fiskar och harar hela kvällen,skitsnygga färger på bladen, funderar på att göra en stor pixeltavla av dem.

Det är gott att höra att ni har det super och bloggen är väldigt kul att läsa, mera uppdateringar. Imorgon skall jag upp till sthlm och fira jul sen åka skidor i en vecka!!!
Ha det gott på andra sidan tellus.